Onderzoek naar voedingsvezels in combinatie met een hoog (plantaardige) eiwit dieet
Locatie onderzoek
- Nederland (1)
- Maastricht
- Geslacht Beide
- Leeftijd van 30 tot en met 75
- BMI van 28 tot en met 40
- Bereken uw BMI hier
Gezonde vrijwilligers met overgewicht (30-75 jaar)
Onderzoek naar voedingsvezels in combinatie met een hoog (plantaardige) eiwit dieet
Ons dieet bestaat veelal uit koolhydraten (suikers, vezels), eiwitten en vetten. Fermentatie (vertering door darmbacteriën) van koolhydraten geeft afvalproducten die gunstig zijn voor het lichaam en verbeteren bijvoorbeeld de suikerstofwisseling. Helaas vindt deze fermentatie maar plaats in klein deel van onze darmen. Met deze studie proberen we met een bepaald vezeltype zoveel mogelijk koolhydraat-fermentatie te verkrijgen.
Voor dit onderzoek zoeken we gezonde vrijwilligers (30-75) jaar met een BMI tussen 28 en 40 kg/m2 (BMI = (gewicht in kg) / ( (lengte in m) x (lengte in m) ). Verder moet er sprake zijn van een gestoorde suikerhuishouding zonder dat u suikerziekte heeft. Dit wordt gemeten in het bloed.
Blijkt uit een geschiktheidsonderzoek dat u mee kunt doen, dan duurt het onderzoek 12 weken waarbij u een voedingssupplement krijgt en een eiwitrijk dieet volgt. U komt 7 keer naar de universiteit voor totaal ongeveer 30 uur. We doen bloedafnames, weefselbiopten, MRI en DEXA-scans, metingen rondom (suiker)stofwisseling, energieverbruik en darmdoorlaatbaarheid, u levert ontlasting in en vult vragenlijsten en enkele eetdagboekjes in. Als vergoeding krijgt u €500,- + reiskosten (+ beschikbaar stellen van aantal producten uit het dieet + tegemoetkoming zelf gekochte producten).