Terug

Wilt u stoppen met roken? Wij kunnen u helpen!

Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Geslacht Beide

Leeftijd van 18 tot en met 65

Locatie onderzoek

De Universiteit van Amsterdam zoekt rokers voor een onderzoek naar de effectiviteit van een stoppen met roken interventie.

Doel:

Het doel van dit onderzoek is om het effect van computertrainingen op het stoppen met roken te onderzoeken. Eén van de redenen waarom het zo moeilijk kan zijn om te stoppen is dat er veel situaties zijn waarin rokers in de verleiding komen om te roken en daardoor sneller een terugval kunnen hebben. Deze situaties worden ook wel ‘risicovolle situaties van rookgedrag’ genoemd. Om met deze risicovolle situaties om te gaan wordt er in deze studie gebruik gemaakt van computertrainingen.

Procedure:

Deel 1 (duurt +/- 15 minuten): u registreert uzelf op de website van ons onderzoek en vult thuis een screenings vragenlijst in

Deel 2 (duurt in totaal 7.5 uur): u ontvangt in 2-3 weken de stoppen met roken interventie (de interventie fase) en ontvangt een follow-up beoordeling een maand nadat u de interventie hebt ontvangen (de follow-up fase)

In de interventie fase (1) wordt u uitgenodigd voor vier afspraken in het lab van de Universiteit van Amsterdam (ongeveer 1 uur voor elke afspraak en 4 uur in totaal), waarbij we u vragen vragenlijsten in te vullen, computer taken te maken, u informatie te geven over risicovolle situaties van roken, we een ‘stoppen met roken plan’ maken, we u ondersteuning geven bij het stoppen en twee sessies van computer training maken zoals beschreven in het bovenstaande; en (2) vragen we u thuis 5 sessies van de computer training te maken (ongeveer 30 minuten voor elke training, 2.5 uur in totaal).

In de follow-up fase wordt u uitgenodigd voor een afspraak in het lab van de Universiteit van Amsterdam (ongeveer 1 uur) waarbij we u vragen vragenlijsten in te vullen en computer taken te maken en we u informatie over het onderzoek geven.

 

Wie kunnen er meedoen?

-U woont in Nederland

-U spreekt vloeiend Nederlands

-U bent tussen de 18-65 jaar oud

-U rookt (bijna) dagelijks

-U heeft de intentie volgende maand te stoppen met roken

-U heeft een computer of laptop waarbij u dagelijkse toegang tot internet heeft

-U bent niet kleurenblind

 

Compensatie:

Wanneer u alle computertrainingen maakt (inclusief uw aanwezigheid op de 4 afspraken op de Universiteit van Amsterdam) zal u een beloning van € 40 ontvangen.

Als u tevens aanwezig bent bij de follow-up afspraak (één maand na de interventie) op de Universiteit van Amsterdam, zal u een extra beloning van € 10 ontvangen.

 

Geïnteresseerd?

Wanneer u geïnteresseerd bent in dit onderzoek, kunt u de website bezoeken: https://www.lab.uva.nl/lotus/AAA_nl/page/C_home waar u meer informatie over het onderzoek vind, u zichzelf kan registreren en de screening kan doen om te kijken of u geschikt met voor deelname. Als u voldoet aan de inclusiecriteria, nemen de onderzoekers contact met u op via de mail.  

Andere onderzoeken die misschien ook bij u passen