Terug

Suikerziekte voorkomen door minder versuikerde eiwitten te eten

Geslacht Beide

Leeftijd van 18 tot en met 90

Rookgedrag Niet

BMI van 26 tot en met 40

Bereken uw BMI hier

Locatie onderzoek

De afdeling Interne Geneeskunde van het MUMC+ is recent een onderzoek gestart genaamd ‘De-AGE-ing studie’. We bestuderen het effect van versuikerde eiwitten (officiële term: AGE) uit onze voeding op bloedvaten, op gevoeligheid voor insuline, en andere metabole factoren bij mensen met overgewicht. Versuikerde eiwitten uit onze voeding zijn mogelijk betrokken bij het krijgen van suikerziekte. Het doel van deze studie is te onderzoeken wat het effect is van een voedingsschema met daarin weinig versuikerde eiwitten op het risico voor suikerziekte en hart- en vaatziekten.

 

Doelgroep

Mannen en vrouwen

Leeftijd 18 jaar en ouder

Overgewicht op basis van buikomtrek >88cm voor vrouwen, >102cm voor mannen

 

Indien u rookt, vegetarisch bent, suikerziekte heeft of cholesterolmedicatie gebruikt, kunt u niet deelnemen. Indien u hart- en vaatziekten heeft of bloeddrukmedicatie gebruikt, zal mogelijke deelname per individu bekeken worden.

 

Het onderzoek

Deelname bestaat uit 5 afspraken. 3 afspraken vinden nuchter plaats: een geschiktheidsonderzoek (duur 1-1,5 uur) en twee meetdagen (duur 08:00-17:00). Tweemaal dient u langs te komen om spullen op te halen. Gedurende 4 weken zult u een voedingsschema volgen met daarin weinig of veel versuikerde eiwitten. Welk schema u volgt wordt bepaald door een loting. Beide voedingsschema’s zijn opgesteld volgens richtlijnen van gezonde voeding en bevatten enkel normale maaltijden. Tijdens het volgen van het voedingsschema staat u in nauw contact met een diëtiste welke u zal begeleiden.

 

Vergoeding

Na afronding van het volledige onderzoek ontvangt u een vergoeding van 275 euro plus reiskosten. Het grootste deel van de voeding die u tijdens de studie dient te eten, zal door ons worden vergoed, verse producten dient u zelf aan te schaffen. Indien de afstand naar Maastricht meer is dan 100 kilometer enkele reis kan er een hotelovernachting worden verzorgd. Hierdoor kan het ophalen van enkele spullen en de meetdag achtereenvolgens plaatsvinden.

Andere onderzoeken die misschien ook bij u passen
  • Geen overeenstemmende onderzoeken